spise grød?
Spise

Hvornår må børn spise grød?

Når børn vokser, vokser deres behov for næringsstoffer også. Derfor begynder man at give børn fast føde. Grød er godt, fordi det er blødt og cremet. Men det er vigtigt at give dem grød på det rigtige tidspunkt.

De første 6 måneder er det nok med modermælk eller modermælkserstatning. De har ikke brug for vand, grød eller juice. Men efter de første 6 måneder skal de bruge meget mere næring for at vokse, og så er mælk ikke nok. Derfor bør man her begynde at give barnet fast føde, og helst grød.

Som hovedregel skal man minimum vente til at barnet er 4 måneder gammelt, før man introducerer det for grød. Det er vigtigt at babys tarmsystem er modent nok, så det kan fordøje maden. Kører amningen og vokser baby som han/hun skal, anbefales det at man venter til at baby er omkring 6 måneder, før man giver grød. Bruger man modermælkserstatning, vil man ofte anbefale at man giver grød og fast føde, inden barnet fylder de 6 måneder. Men snak med din sundhedsplejerske om jeres situation.

Indhold

Hvordan giver man børn grød som den første faste føde?

Der vil komme nogle tegn, når barnet er gammelt nok, som indikerer at de er klar til fast føde. Man skal starte med at vaske sine hænder med sæbe, og så kan man fodre barnet med grød eller anden fast føde. Start blot med 2-3 skefulde grød. Barnet skal først vænne sig til at sluge fast føde, og så kan du begynde at give dem mere grød, eventuelt med klumper i, eller en tykkere konsistens. Samtidig anbefales det dog at man fortsætter med at amme. Hvis barnet ikke er blevet ammet, skal man alligevel begynde med grød i samme alder, da det stadig gælder at de har brug for føden til at vokse.

Typer af grød

Man kan lave grød af forskellige ting, såsom eksempelvis:

  • Ris
  • Byg
  • Havre
  • Søde kartofler
  • Hvede
  • Hirse

Den bedste grød til børn

Havregrød anses som værende den bedste grød at begynde at give børn. Det forebygger forstoppelse og kan blandes sammen med anden mad. Havregryn er letfordøjelige og frigiver energi så barnet er aktivt dagen lang. De indeholder fibre, magnesium, protein, jern og zink, samt antioxidanter. De regulerer blodsukker. En stor fordel ved havre er, at de styrker immunforsvaret.

Det er meget unormalt at være allergisk over for havre. Når du skal lave havregrød, kan du bruge almindelige finvalsede gryn og du kan blende dem i en foodprocessor. Så bliver teksturen mere flydende, og de er nemme at tilberede og spise. Så havregrød er et lækkert måltid som kan gives til børn, når de er syge.

Tips til at lave grød

  • Altid servér grøden varm og frisk (Men afkøl den, så baby ikke brænder munden)
  • Konsistensen skal justeres alt efter barnets behov. Er grøden for tyk, kan man tilføje modermælkserstatning, modermælk eller vand.
  • Hold øje med, om barnet viser tegn på allergi over for nogle af ingredienserne i grøden.
  • Variér indholdet hver morgen ved at tilføje yoghurt, daddelsirup, frugtpuré, most frugt eller andet sødt puré. Så kan barnet også blive vant til forskellige smage og teksturer.
  • Søg råd fra lægen før du tilføjer nye ting til barnets kost.

Du kan måske også lide...