baby og yoghurt
Spise

Hvornår kan man give sit barn yoghurt?

En baby må spise yoghurt (Og andre surmælksprodukter) fra 9 måneder af. Det er dog vigtigt at begynde med små mængder. Det frarådes at man giver baby mere end 0,5 dl ved opstart. Når barnet fylder 1 år, kan man dog skrue op til 1 dl.

Yoghurt er en vigtig bestanddel i voksnes kost, da det er fyldt med næringsstoffer såsom kalcium, probiotika, proteiner og vitaminer, men det kan være du er i tvivl om, hvornår du må give dit barn yoghurt. Du kan give dit barn yoghurt når det begynder at indtage fast føde. Yoghurt er letfordøjeligt for et barn, da det er lavet via gæring og indeholder levende kulturer.

Selvom børn ikke burde få komælk som et alternativ til modermælk eller modermælkserstatning, kan man alligevel give barnet yoghurt, da de levende kulturer i yoghurt er med til at nedbryde mælkeproteiner og laktose, som ellers kan påvirke barnets underudviklede nyrer.

Mejeri har et almindeligt allergen, og dette er grunden til, at det ikke er anbefalet at give yoghurt til børn før deres mavetarmkanal er fuldt udviklet.

Indhold

Yoghurt naturel eller yoghurt med smag?

Der er et bredt udvalg af yoghurt med alverdens smage, men det er anbefalet at finde en yoghurt uden tilsat sukker. Yoghurt med smag har mere sukker i, og derfor kan det være bedst gave give sit barn yoghurt uden smag.

Børn kan sagtens tilpasse sig nye smage, og derfor bør man starte med yoghurt uden smag, for at udvikle smagssanserne derfra.

30-45% af energien skal komme fra fedt (Børn mellem 6 til 11 måneder), så en fedtrig yoghurt er anbefalet for at barnet kan vokse ordentligt. Skulle du have lyst til at tilføje ekstra smag, kan du prøve med banan, most avokado, æblemos eller grønne bønner, butternut squash (græskar) puré, chia syltetøj og diverse frugtpuré, såsom mango, jordbær eller pære.

Begynd med små mængder yoghurt

Det er bedst at begynde med små mængder, når dit barn skal begynde at spise yoghurt, for at se reaktionen. Det er muligt at dit barn kan være allergisk over for yoghurt, i hvilket tilfælde der vil opstå tegn såsom kløe, udslæt, vandede øjne, diarré, opkast, host og maveonde. Snak med din børnelæge, for at finde ud af om dit barn er allergisk over for yoghurt.

Yoghurt er nemt at servere, da det ikke kræver noget forberedelse, og derudover er det godt for barnets tandkød, da det er kølende og lindrende, når de er ved at få tænder. Barnet kan også selv spise yoghurten med en ske, når det bliver ældre.

Lægerne anbefaler at undgå mejeriprodukter; hvorfor er yoghurt en undtagelse?

Lægerne anbefaler generelt at undgå mejeriprodukter, da man ikke skal støtte forældrene i at substituere modermælk (eller modermælkserstatning) med komælk, da det ikke er sundt for børnene i deres første leveår. Men grundet yoghurts høje indhold af næringsstoffer, er det sundt for barnets mave. Dette gælder også ost.

 

Du kan måske også lide...