Spise

Hvornår må spædbørn få komælk?

Er du ikke sikker på, hvornår du må begynde at give dit spædbarn komælk? Her er alt, hvad du har brug for at vide om, hvornår og hvordan du giver dit spædbarn komælk.

Modermælk er den vigtigste form for ernærning for det nyfødte barn. Det hjælper med at forebygge mælkeallergi og infektioner. Sundhedsstyrrelsens anbefalinger lyder på at et spædbarn udelukkende skal ernære sig via amning de første 6 måneder. Hvis det ikke er muligt, skal man vælge modermælkserstatning som alternativ.

Det anses for at være sikkert at begynde at give komælk til spædbørn fra etårs-alderen. Det anbefales at barnet fortrinsvis drikker letmælk.

Mælk til børn fra 0-1 år

Bør som nævnt undlades. Man kan dog ved 9 måneders alderen begynde at introducere barnet for surmælksprodukter af sødmælkstyper, eksempelvis A38, tykmælk eller sødmælksyougurt. Dog kun i små mængder af 50-100 ml.

Mælk til børn fra 1-2 år

Her kan du begynde at give barnet mælk. Anbefalingen er maksimalt 350-500ml om dagen. Helst letmælk.

Mælk til børn fra 2 år

Når barnet fylder 2 år, der anbefales det at vælge de magre mælketyper, som eksempelvis minimælk (Eller skummetmælk / kærmemælk). Ved nogle børn anbefales det dog at fortsætte med letmælk, til de fylder 3 år. Men det er sundhedsplejersken, som skal ind over de tanker.

Den anbefalede mænge er stadig 250-500 ml dagligt.

Hvorfor bør du undgå komælk, før barnet er 1 år?

Før etårs alderen har spædbørn brug for masser af næringsstoffer, der kun findes i modermælk (fx C-vitamin, jern og andre næringsstoffer), og hvis de er der, findes mange af dem ikke i tilstrækkelige mængder.

Når barnet fylder et år, kan man kompensere for manglen på disse næringsstoffer ved at føje forskellige grøntsager, frugter og proteiner til kosten sammen med komælk. Som helt små kan spædbørn ikke fordøje komælk i store mængder, som de kan med modermælk, der er den primære næringskilde for nyfødte, men efter 12 måneder kan de sagtens fordøje 3.5-5 dl om dagen.

Desuden er spædbørn, der får komælk, før de fylder 1 år, mere tilbøjelige til at få problemer med maven. I komælk er der et højt proteinindhold (Ca. 3 gange så højt som modermælk). Der er dokumenteret at børn som får for meget protein i spædbarnsalderen, har øget tilbøjelighed til overvægt senere i livet.

Overgangen til komælk

Efter mange måneders amning, er det ikke sikkert, at dit spædbarn kan lide komælk. Her er nogle fif til at få vænnet spædbarnet til komælk.

 • Bland 1 del komælk med 1 del modermælkserstatning eller modermælk, til barnet bliver vant til smagen. Så kan du gradvist reducere mængden af modermælk.
 • Måske syntes barnet at det er mærkeligt at mælken er kold. Tilbered evt. komælken ved at varme den op, ligesom du gør, når du tilbereder modermælkserstatning.
 • Nogle spædbørn vil helst drikke komælk fra deres yndlingsflaske, mens andre kan blive forvirrede over smagen, så det er bedst at bruge en tudkop.

Hvis dit spædbarn nægter at drikke komælk, kan du føje den til spædbarnets kost på forskellige måder. Mange har succes med blot at komme mælken i barnets grød.

Bivirkninger forbundet med overgangen fra modermælk til komælk

Hvis der ikke er fødevareallergier i familien, er det relativt sikkert at give spædbarnet komælk efter den første fødselsdag. Men det er muligt, at spædbarnet har en mælkeallergi som laktoseintolerance, så det er vigtigt at holde øje med eventuelle allergisymptomer som angivet herunder.

 • Udslet
 • Diarré
 • Luft i maven
 • Opkastning
 • Irritabilitet
 • Oppustethed
 • Mavesmerter
 • Kvalme

Hvis dit spædbarn har nogen af disse symptomer, skal du henvende dig til at læge for at finde ud af, om disse symptomer er forbundet med en mælkeallergi.

Du kan måske også lide...