baby - spædbarn og bananer
Spise

Hvornår kan et spædbarn spise banan?

Mens du sidder på sofaen og nyder en dejlig banan, kommer du måske til at spekulere på, hvornår dit spædbarn kan nyde denne naturens perfekte frugt. Men selvom det er en blød frugt, der er let at fordøje, anbefales det at vente, til dit spædbarn er seks måneder gammel, før du gør bananer til en del af barnets daglige kost.

Nogle mødre begynder at give deres spædbørn bananer omkring 5-6 måneders alderen, men det er vigtigt at bananen er most til bananmos, da det ellers kan være svært at synke for barnet. 

Pas på fejlsynkning

Med bananer (Og alt andet mad til spædbørn) – der bør man altid sørge for at maden er tilpasset barnets evner til at håndtere maden. Bananer kan være hårde, hvis de er umodne. Det er vigtigt at bananen er skåret ud i små stykker, eller er most, hvis barnet endnu ikke evner at håndtere dette.

Sundhedsfordele ved at give spædbørn bananer

Bananen er en naturligt sød frugt, der er spækket med forskellige næringsstoffer og mineraler, herunder A-, B6-, C-, D-, og K-vitaminer, samt kalium, cholin, jern, folat, kalcium, magnesium og fosfor. Frugten er en gid fiberkilde, der kan holde spædbarnets fordøjelsessystem sundt og raskt. Fuldmodne bananer indeholder 12-15g sukker, men de bidrager begrænset til forhøjet blodsukker, da de på grund af fiberindholdet ligger lavet på det hypoglykæmiske indeks.

Hvis bananer serveres med proteiner eller fedtstoffer, kan det også afbalancere kroppens sukkerniveau.

Allergiske reaktioner på bananer i spædbørn

Man ser sjældent, at bananer fremkalder allergier i spædbørn. Men selvom det er sjældent, er der dog nogle spædbørn, der kan være overfølsomme over for bananer. Du skal holde godt øje med spædbarnet, efter han eller hun spiser en banan, så du kan se, om der er eventuelle symptomer på allergi.

Brug af bananer til behandling af diarré og forstoppelse

En af de overraskende ting ved bananer er, at de kan bruges både til at behandle forstoppelse og diarré. Det er en naturlig måde at behandle begge lidelser på, men det er altid bedst at konsultere med lægen først. Der er også nogle som mener at begge udsagn er en myte.

  • Hvis du serverer fuldmodne moste bananer, kan det afhjælpe dit spædbarns forstoppelse, da de giver maven noget at arbejde med og absorberer væske, så afføringen glider lettere. Her bør der dog indtages godt med vand samtidigt.
  • Umodne bananer serveret med spædbarnets grød eller æble kan afhjælpe diarré.

Tilberedelse af bananer til spædbørn

Det er nemt og praktisk at tilberede banan til dit spædbarn. Du moser den bare med en gaffel, så er der serveret. Det anbefales på det kraftigste, at du giver dit spædbarn banan i dagtimerne, så alle næringsstofferne absorberes let. Alle spædbørn er forskellige, hvad angår deres udviklingsmæssige milepæle og alderstrin. Her er nogle forslag til tilberedelse af bananer for spædbørn mellem 6 og 24 måneder.

Fra 5 til 9 måneder: Du kan servere en hel, skrællet banan eller skære den i meget små stykker, som er lette for barnet at holde i hænderne. Du kan også mose bananer og give barnet en skefuld banan som opmuntring til at spise selv.

Fra 9 til 12 måneder: Server bananen skåret i stykker på langs (3 lange stykker) eller lav mundrette bidder.

Fra 12 til 18 måneder: Server spædbarnet bananer, som de bedst kan lide dem, enten i mundrette bidder eller i længere stykker.

Fra 18 til 24 måneder: I denne alder kan du lære barnet at skrælle bananen og bide af den, uden den skæres i stykker.

Bananer er som sagt en magisk frugt, der indeholder mange gode næringsstoffer, der er nødvendige for dit voksende spædbarns udvikling.

 

 

Du kan måske også lide...