Hvornår må børn få honning?
Spise

Hvornår må børn få honning?

Du har måske hørt at børn ikke må få honning, men hvornår må de egentlig begynde at spise honning? Og hvorfor må små børn ikke spise honning?

Derfor må spædbørn ikke få honning

Det frarådes at give børn under et år honning, da honning indeholder bakteriesporer som kan give en infektion med spædbarnsbotulisme. De må ikke få honning i deres mad, drikke eller på deres sut.

Hos spædbørn kan indtagelsen af sporer give sygdom, da sporerne kan dele sig og danne toksin i tarmene hos småbørn, der ernæres med modermælk. Tarmflora er endnu ikke stabilt og kan ikke beskytte mod bakterieudvikling.

Problemet ved honning er at det indeholder bakteriesporer fra naturen.

Hvis dit spædbarn er blevet inficeret med botulisme, vil følgende symptomer kunne optræde:

  • Forstoppelse
  • Nedsat sutte- og synkeevne
  • Sløvhed
  • Svækket ansigtsmimik
  • Muskelsvækkelse / lammelser

Risikoen for at få sygdommen er meget lav, det er en sjælden sygdom, men det sker i perioder at danske spædbørn bliver ramt af denne. I perioden fra December 2014 til Marts 2015, blev 3 børn i Københavnsområdet ramt af spædbarnsbotulisme.

Det er dog muligt at give en modgift, så har du en mistanke om at dit spædbarn er ramt af spædbarnsbotulisme, skal du kontakte en læge.

Hvornår må børn få honning?

Som nævnt i begyndelsen af artiklen, så vurderes det at børn må få honning når de er fyldt et år. Risikoen for at blive inficeret med botulisme via honning, er kun gældende få små spædbørn. Når barnet er et år, vil tarmsystemet kunne håndtere den potentielle bakterieudvikling.

Dette gælder alle former for honning, som eksempelvis lynghonning, rapshonning, vildblomsthonning, akaciehonning, kløverhonning, mv.

Så er dit barn over et år gammelt, er der ingen grund til at frarøve barnet muligheden for at spise honning – Det smager fantastisk.

Du kan måske også lide...