hvorfor hikker baby
Baby

Hvorfor hikker min baby?

Hikker din baby? Så kan du tage det ganske roligt. Hikke er ikke et problem for dit barn. Det er blot et tegn på at baby højst sandsynligt har spist for hurtigt.

Hikke er altså hverken farligt eller skadeligt for dit barn, men det kan selvfølgelig være en irritationsfaktor som kan gøre baby utilfreds.

Hvorfor hikker man?

Hikke kan være virkelig irriterende, især hvis man gentagende gange oplever problemet og det bare ikke vil stoppe.

Men faktisk er hikke en gavnlig funktion. Kroppen kan nemlig registrere, hvis der sidder mad på tværs i spiserøret. Når man hikker, betyder det ofte, at det er kroppen som hjælper med at frigive madrester i spiserøret, så det kan falde på plads i mavesækken.

Når der sidder mikroskopiske legemer i spiserøret, så sætter hikkerefleksen i gang. Når man hikker, så tager man en hurtig indånding, som er med til at generere et negativt pres under legemet, som hjælper med at frigive det.

Det er ikke nødvendigvis fordi der sidder mad i spiserøret, det kan blot være at kroppen registrerer en irritation, f.eks. blot pga. man har spist krydret mad, drukket sodavand med brus eller lignende.

Men hvorfor hikker en baby så?

En baby får jo ikke fast føde? Og så er der jo ikke mad som kan sidde fast i spiserøret?

Svaret er at modermælken kan irritere spiserøret og derved reagerer barnet ved at hikke.

Hvordan kan en baby så hikke inde i maven?

Her er der jo ikke noget modermælk, sodavand eller lignende, som kan give irritation?

Det er korrekt, men her er der fostervand, som barnet drikker løbende. Fostervandet kan også irritere receptorerne i spiserøret og babys mavesæk, hvilket skaber hikken.

Er det ubehageligt for en baby at hikke?

Vi ved at hikke hverken er farligt eller skader baby, men om det er ubehageligt? Det vil altid være gætværk og individuelt fra baby til baby.

Som voksen, der ved man at hikke kan være en smule irriterende, men også at det ikke gør ondt. En baby dog ikke den samme forståelse for situationen og kan selvfølgelig reagere negativt på det ubekendte.

Mange babyer reagerer dog overhovedet ikke på hikke og her må man nok konkludere, at det ej er ubehageligt.

Hvordan får man en baby til at stoppe med at hikke?

Der er en million husmortricks, men du skal spørge dig selv: Hvorfor ønsker jeg egentligt at stoppe babys hikke? Hikke er jo som nævnt – en naturlig funktion som kan være positiv i forbindelse med madrester i spiserøret.

Det kan selvfølgelig også blive for meget af det gode. Det kan være utroligt frustrerende for et lille barn, hvis hikken bliver ved. Baby forstår selvsagt ikke konceptet og kan opbygge en stor frustration over oplevelsen, hvis den bare bliver ved og ved…

Den bedste løsning er at give barnet lidt at drikke. F.eks. lidt mælk eller vand fra en sutteflaske, eller lægge barnet til brystet. Ellers er der ikke så meget at gøre, andet end at vente.

 

 

Du kan måske også lide...