Hvornår skal en baby begynde at sove på eget værelse?
Baby Sove

Hvornår skal en baby begynde at sove på eget værelse?

Det korte svar er: det er fuldstændigt individuelt, hvornår en baby bør sove på eget værelse. Det handler om hvad i som forældre har det godt med og barnets generelle trivsel. Når det så er sagt, er der dog en række anbefalinger på området, som måske kan hjælpe dig med at vurdere hvornår, det er tid til at flytte baby fra soveværelse til værelse. 

Deling af soveværelse med dit barn er en bekvem praksis, da det er et sikkert og trygt sted for din baby. Derudover bliver amning om natten bliver nemme, når dit barn ligger ved siden af din seng.

Men på et tidspunkt har du brug for at genvinde dit soveværelse, og her kommer det største spørgsmål: hvad der er det rigtige tidspunkt for din baby at begynde at sove på eget værelse?

American Academy of Pediatrics anbefaler, at babyer skal sove i deres forældres soveværelse i de første 6 måneder. Det går i tråd med hvad de danske sundhedsmyndigheder anbefaler.

Hvad er fordelene ved at have sin baby i soveværelset?

Det er selvfølgelig individuelt. Men for mange er det bare bekvemt. Man har trygheden i at man altid hurtigt kan tjekke om baby har det godt. Derudover gør det amningen lettere og mange opbygger en nærmest zombieagtig autofunktion, hvor de halvt i søvne er i stand til at amme.

Risikoen for vuggedød er også størst i de første 6 måneder af barnets liv. Her er det sikrest at forældrene er i nærheden. Husk dog, at babyer ikke skal sove i samme seng som forældrene, da det indebærer en risici for kvælning.

Derfor skal barnet flyttes til eget værelse

Der er mange grunde til at man bør flytte barnet fra soveværelset. Det er selvfølgelig super bekvemt og man har ofte opbygget en rutine som virker. Men ved at lade sit barn blive i soveværelset i længere tid, kan der opstå flere problemer:

Et problem kan være seperationsangsten, som barnet vil opleve, når det rykkes fra soveværelse til eget værelse. Trækker man flytningen i længere end 6 måneder, vil der være øget chance for at barnet vil opleve seperationsangst og at flytningen vil blive problemfyldt.

Derudover viser det sig, at børn sover dårligere sammen med forældrene, når de runder 4 måneders alderen.

Undersøgelsen viser at børn som kommer tidligt ud af soveværelset, vil opbygge en bedre soverytme og sove længere, end babyer som forbliver i soveværelset. Når børn kommer ind på deres eget værelse, vil de ikke længere blive forstyrret af forældre. Spædbørn som får dårlig søvn, kan have større risiko for at udvikle overvægt og søvnløshed senere i livet.

Det er selvfølgelig fristende at lade sit barn sove i ens soveværelse i lang tid. Især hvis man har opbygget en soverytme der virker. Vi forældre kan godt være overbeskyttende og elsker at have kontrol.

Men det er for langt de fleste en god idé, at baby kommer ud af soveværelset og ind på sit eget værelse. Men alting er selvfølgelig individuelt. Måske er du og dit barn klar til at lave flytningen efter 3-4 måneder. Måske har i behov for at vente til barnet er 8 måneder. Nogle venter indtil at barnet er 18 måneder. Det vil altid være en individuel beslutning og det skal være en beslutning som alle har det godt med.

Du kan måske også lide...