Hvor hurtigt kan du se om du er gravid?
Graviditet

Hvor hurtigt kan man se, om man er gravid?

Undrer du dig over, hvad de tidligste tegn på graviditet er? Uanset om du har forsøgt at blive gravid i en måned eller et år, er du sikkert fuld af forventninger, ikke bare over at invitere endnu en lille én til verden, men også over at finde ud af om du er heldig nok denne måned til at undfange.

Det lyder måske underligt, men den første uge af din graviditet er baseret på begyndelse af din sidste menstruation. Den sidste menstruation anses som den første uge af graviditet, selv hvis du ikke var gravid på daværende tidspunkt. Derfor er termin beregnet fra første dag af din sidste menstruation.

Hvordan kan jeg vide om jeg er gravid?

Svaret her er, at det er forskelligt. Selvom graviditet kan bekræftes med ultralydsscanninger, kan man overveje følgende muligheder for at få et hurtigere svar:

  • Tidlige tegn på graviditet
  • En graviditetstest

Tidlige tegn på graviditet

Tidlige tegn på graviditet varierer for kvinder. Symptomerne kan også variere for en kvindes første og efterfølgende graviditeter. Derudover kan de tidlige tegn være magen til dem, der også kan opstå før eller efter menstruation, og derfor kan det ofte være forvirrende at finde ud af, om du er gravid eller ej. Her er nogle af de tidlige tegn på graviditet, der er de mest almindelige observerede blandt kvinder. Dog er det meget muligt at du ikke oplever dem alle sammen.

1.      Udeblivende menstruation

Efter 4 uger fra undfangelse, er det oftest normal at din menstruation udebliver. Hvis du har uregelmæssig menstruation, burde du vente lidt ekstra.

2.      Pletblødning og kramper

Pletblødninger og kramper er også nogle tidlige tegn på graviditet. Det kaldes også implantationsblødning, og forekommer seks til tolv dage efter befrugtning. Du kan også opleve hvidt udflåd, grundet fortykkelsen af de vaginale vægge.

3.      Forhøjet kropstemperatur

Du kan opleve en forhøjet basal kropstemperatur i den tidlige graviditet. Sørg for at dyrke motion regelmæssigt samt drikke rigeligt med vand.

4.      Træthed

Udmattelse er et tidligt tegn på graviditet. Da mængden af progesteron er forøget i kroppen, vil du muligvis føle dig mere træt end normalt.

5.      Øget puls

Mellem uge 8 og 10 af graviditeten, kan du opleve en øget puls. Arytmi og hjertebanken er ofte observeret under graviditet, grundet ændringer i hormonbalancen.

6.      Brystforandringer

Mellem uge 4 og 6, kan dine bryster ændre sig. De kan føles ømme og følsomme, eller blive større grundet hormonændringer. Dette vil dog forsvinde gradvist, i takt med at din krop justerer og bliver vant til den nye hormonbalance. Området omkring brystvorten kan også blive mørkere.

7.      Humørsvingninger

Øgede mængder af progesteron og østrogen under tidlig graviditet, kan medføre humørsvingninger. Man føler sig mere emotionel og reaktiv i denne periode. Dette kan føre til depression, eufori, angst og irritabilitet.

8.      Oftere vandladning

Dine nyrer behandlinger mere væske under graviditeten, hvilket medfører oftere vandladning, da blærens sundhed er påvirket af hormonerne.

9.      Forstoppelse og oppustethed

Hormonelle ændringer kan forsinke fordøjelsessystemet, hvilke kan gøre maven oppustet. Man føler sig oftest forstoppet med en oppustet mave.

10.  Kvalme og opkast

Mellem uge fire og seks, opstår kvalme og opkast, som tegn på graviditet. Mange kvinder oplever morgenkvalme i den tidligste del af første trimester, hvilket bliver værre mod slutningen.

11.  Svimmelhed og højt blodtryk

I den tidlige graviditet, kan blodtrykket falde da blodårene bliver udvidet, og dette kan gøre en svimmel. Dog er det udfordrende at fastlægge højt blodtryk grundet graviditet, da det både kan komme under graviditeten, men også kan have været til stedet før.

Graviditetstest

For at få et tidligt svar på, om man er gravid eller ej, kan man tage en graviditetstest som er 97% sikker.

Inden man tager testen, skal man vente indtil den første dag af den udeblevne menstruation, og man kan senest tage den to uger efter udebleven menstruation. Choriogonadotropin (HCG) (et hormon der udskilles tidligt i graviditeten) niveauet bliver øget i kroppen, når moderkagen begynder at forme sig efter undfangelse. For at få det sikreste resultat, bør du tage en test første gang du går på toilettet om morgenen, da HCG-koncentrationen er højest her.

Du kan påvise graviditet tidligt, ved at bruge et ultra-sensitiv tidlig graviditets-kit fire til fem dage før udebleven menstruation. Dog er disse tests kun 50-75% sikre.

 

Du kan måske også lide...