autostol-spædbarn
Baby

Hvor længe må et spædbarn sidde i autostol?

Autostole er en fantastisk opfindelse, der gør det sikkert for dit spædbarn at være passager i en bil. Der er mange forældre, der gerne vil vide, hvor længe deres barn må blive siddende i en autostol.

Svaret er simpelt: der findes ikke regler for, hvor længe et spædbarn må sidde i en autostol.

Mange følger dog en 2-timers regel (Anbefalet af nogle autostol-fabrikanter og sikkerhedseksperter), som siger at et spædbarn ikke må sidde længere i en autostol, end 2 timer indenfor en 24-timers periode.

Problemet ved at sidde for længe i en autostol kommer, da den bedste stilling for spædbørn er at ‘ligge helt ned’. Er det ikke muligt, kan det resultere i følgende sundhedsproblemer, hvis barnet sidder i autostolen i længere tid:

  • Spædbørn ligger i en delvist siddende stilling i autostole, hvilket kan lægge tryk på rygraden, som endnu ikke er færdigudviklet.
  • Der kan være utilstrækkelig luftforsyning til lungerne, når barnet sover i denne stilling, da hovedet falder fremover, siden barnet endnu ikke har styrken til at holde hovedet oppe.

Sådan kører barnet sikkert i autostolen

Skal i ud og køre langt, så anbefales det at:

  • Planlæg hyppige pauser undervejs, så du kan give barnet mad og hvile, samt skifte ble.
  • Det er en god vane at holde 15 minutters pause for hver 2 timers kørsel, når I skal tilbagelægge nødvendige lange strækninger.
  • Lad ikke et spædbarn sidde i autostolen længere end 2 timer, ikke engang hvis du er nødt til at vække barnet.
  • I barnets første måned bør prøve at begrænse længere køreture.
  • Sørg for at bruge den korrekte autostol, og sørg for, at den er indstillet, så barnet ikke kommer til skade.
  • Spædbørn kan ikke regulere kropstemperaturen, så tag eventuelt hovedtøj af, som barnet måtte have på for at holde varmen. Undgå tykke flyverdragter i bilen, da biler hurtigt bliver varme. Du bør vælge tøj, der er lavet af naturmaterialer.
  • Lad ikke spædbarnet sove i autostolen derhjemme.
  • Hvis du lige er nået til bestemmelsesstedet, og dit spædbarn sover i bilen, skal du hurtigt flytte barnet til en fast, flad madras.

Det bedste tidspunkt at rejse på for spædbørn

Det bedste tidspunkt at rejse på for spædbørn er, når barnet plejer at sove. Du kan tage af sted lige efter, barnet kommer i bad, så du kan køre et godt stykke, mens spædbarnet sover. Desuden skal du sikre dig, at autostolen er installeret korrekt, da man ved, at mange forældre installerer spædbarnets autostol forkert.

Og allervigtigst…

Søvnrelaterede dødsfald er den mest almindelige dødsårsag for spædbørn. Derfor er det yderst vigtigt at foretage risikovurderinger og tage foranstaltninger til at undgå eventuelle uheld. Spædbørn sover ofte i bilen, og det er i orden, så længe man holder øje med dem. Men autostole bør aldrig bruges som et almindeligt sovested, kun til kørsel.

Du kan måske også lide...