autostol-spædbarn
Baby

Hvor længe må et spædbarn sidde i autostol?

Autostole er en fantastisk opfindelse, der gør det sikkert for dit spædbarn at være passager i en bil. Der er mange forældre, der gerne vil vide, hvor længe deres barn må blive siddende i en autostol.

Svaret er simpelt: der findes ikke regler for, hvor længe et spædbarn må sidde i en autostol.

2-timers myten

Mange følger dog en 2-timers regel, som siger at et spædbarn ikke må sidde længere i en autostol, end 2 timer indenfor en 24-timers periode.

Forklaringen lyder, at det er et problem at sidde for længe i en autostol, da den bedste stilling for spædbørn er at ‘ligge helt ned’. Er det ikke muligt, lyder logikken, så kan det resultere i følgende sundhedsproblemer, hvis barnet sidder i autostolen i længere tid. Sådan lyder myten. Hvilket ofte underbygges af to andre statements:

 • (Myte 1) Spædbørn ligger i en delvist siddende stilling i autostole, hvilket kan lægge tryk på rygraden, som endnu ikke er færdigudviklet.
 • (Myte 2) Der kan være utilstrækkelig luftforsyning til lungerne, når barnet sover i denne stilling, da hovedet falder fremover, siden barnet endnu ikke har styrken til at holde hovedet oppe.

Vi har været i kontakt med børnefysioterapeut Maria Hesselberg, der netop pointerer, at det er en sejlivet myte, at børn ikke må være mere end 2 timer i  autostol i døgnet. Det er simpelthen en myte, der ikke har hold i virkeligheden.

Sådan kører barnet sikkert i autostolen

Skal i ud og køre langt, så anbefales det at:

 • Planlæg hyppige pauser undervejs, så du kan give barnet mad og hvile, samt skifte ble.
 • Stram selen således at der kan være en flad hånd ind under. Vær opmærksom på at selerne ikke er snoede!
 • Det er en god vane at holde pauser regelmæssigt, når I skal tilbagelægge lange strækninger. Og tag barnet med op og ud, når I alligevel holder pauser.
 • Hvis barnet begynder at græde eller vise ubehag, så hold en pause. Og tag barnet op. Det er ikke godt at køre som forældre videre med halvdelen af sin koncentration på en grædende baby. Kørt først videre når barnet er faldet til ro igen.
 • I barnets første måned bør prøve at begrænse længere køreture.
 • Sørg for at bruge den korrekte autostol, og sørg for, at den er indstillet, så barnet ikke kommer til skade.
 • Spædbørn kan ikke regulere kropstemperaturen, så tag eventuelt hovedtøj af, som barnet måtte have på for at holde varmen. Undgå tykke flyverdragter i bilen, da biler hurtigt bliver varme. Du bør vælge tøj, der er lavet af naturmaterialer.
 • Lad ikke spædbarnet sove i autostolen derhjemme.
 • Hvis du lige er nået til bestemmelsesstedet, og dit spædbarn sover i bilen, skal du hurtigt flytte barnet til en fast, flad madras.

Det bedste tidspunkt at rejse på for spædbørn

Det bedste tidspunkt at rejse på for spædbørn er, når barnet plejer at sove. Du kan tage af sted lige efter, barnet kommer i bad, så du kan køre et godt stykke, mens spædbarnet sover. Desuden skal du sikre dig, at autostolen er installeret korrekt, da man ved, at mange forældre installerer spædbarnets autostol forkert.

Og allervigtigst…

Søvnrelaterede dødsfald er den mest almindelige dødsårsag for spædbørn. Derfor er det yderst vigtigt at foretage risikovurderinger og tage foranstaltninger til at undgå eventuelle uheld. Spædbørn sover ofte i bilen, og det er i orden, så længe man holder øje med dem. Men autostole bør aldrig bruges som et almindeligt sovested, kun til kørsel.

Du kan måske også lide...