Barn sidde i klapvogn?
Barnets udvikling Klapvogn

Hvornår kan et barn sidde i klapvogn?

Efterhånden som dit spædbarn vokser og begynder at interessere sig for sine omgivelser, spekulerer du måske på, hvornår tiden kommer til, at barnet kan sidde i en klapvogn. Der er ikke en bestemt alder, hvor spædbørn kan sidde selv – det kommer altsammen an på barnets vækst.

Under barnets første år er det spændende at følge med i, hvordan barnet får lært at sidde selv. Dette baner vej for nye måder at opleve verden på og begynde at lege. Som regel begynder spædbørn at sidde op omkring 6-måneders alderen med lidt hjælp, og de kan sidde selv mellem 7 og 9 måneder. I de første 6 måneder har den lille brug for en klapvogn, hvor han eller hun kan læne sig tilbage i, indtil muskulaturen er blevet mere veludviklet.

Omkring 7-måneders alderen bliver børns nakke- og rygmuskler stærkere, og de kan sidde ret op og ned, da deres nakke- og rygmuskulatur nu er udviklet nok. Dette sker som regel mellem 5 og 7 måneder. Det kan dog variere alt efter, hvordan barnet vokser. Før spædbørn kan sidde op, skal de lære at holde hovedet oppe med lidt hjælp fra forældrene.

Den bedste metode til træning af stærkere muskler hos spædbørn er mavetid. Mavetid betyder, at du lader den lille ligge på maven med hovedet løftet. Dette styrker barnets mave, nakke og ryg. I denne alder kan spædbørn godt sidde op i en klapvogn. Det bedste klapvognssæde til et barn mellem 5 og 7 måneder, er et, der kan justeres, så det kan lænes tilbage efter behov. Du kan tilpasse, hvor meget barnet læner sig tilbage i klapvognen, alt efter evnen til at sidde.

Tegn der viser, at barnet kan sidde op og er klar til at sidde i klapvogn

Du kan bruge en klapvogn til barnet, når du ser følgende tegn.

  • Barnet viser rimelig hovedkontrol ved forskellige bevægelser.
  • Når du holder barnet i stående stilling, er han eller hun villig til at sidde. Husk at hjælpe barnet med hvert trin.
  • Når barnet vender sig i sengen, er han eller hun klar til at lære at sidde.
  • Når dit barn begynder at bevæge sig omkring, mens han eller hun ligger med hovedet på gulvet, varer det sandsynligvis ikke længe, før han eller hun begynder at sidde.

Sådan vælger du klapvognen til dit barn

I dag kan man få klapvogne i mange forskellige udformninger og med mange avancerede funktioner. Du kan vælge den, der er nemmest for dig at bruge. Visse klapvogne, for eksempel kombivogne, er beregnet til brug lige efter fødslen. Men når børnene er så små, skal du være omhyggelig med at bruge en klapvogn, hvor de kan ligge helt ned, da andre vogne ikke er egnede til børn under tre måneder.

Andet behøver du ikke at vide om, hvornår spædbørn er klar til at sidde i en klapvogn. Det er vigtigt at huske, at alle børn er forskellige – deres udvikling og vækst varierer, så sørg for at vælge den bedste klapvogn til den lilles alder med din sundhedsplejerskes hjælp.

Du kan måske også lide...