Hvornår kan børn spise æg?
Spise

Hvornår kan et barn begynde at spise æg?

Sundhedsstyrelsen vurderer at børn kan spise æg fra 6 måneders alderen. Det anbefales dog at man benytter sig at pasteuriserede æg, hvis man vil lave retter som omelet eller røræg, hvor ægget ikke nødvendigvis bliver varmet helt igennem. 

Æg er proteinrige. De er billige, og nemme at tygge og tilberede. Det var tidligere anbefalet ikke at give æg til børn, grundet mulige allergiske reaktioner. Men de seneste retningslinjer, anviser at æg er sikre at spise. Æg kan gives til børn som deres første solide mad, men man skal være meget opmærksom på mulige allergiske reaktioner der kan forekomme. Æg kan tilføjes til morgenmad, frokost eller aftensmad med nemme opskrifter.

Et enkelt æg indeholder 6 gram protein og 70 kalorier i alt. Æggeblommen har høj næringsværdi, da det indeholder 250mg choline, som er nødvendigt for at opretholde normal celleaktivitet. Hele ægget indeholder folinsyre, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12, selen og fosfor.

Introduktion af æg i barnets kost

Du undrer dig måske over, hvornår det rigtige tidspunkt at begynde at give dit barn æg som del af den daglige kost, er. Svaret er simpelt: børn er klar til at spise æg, når de kan begynde at spise fast føde (Efter de 6 måneder som SST anbefaler). Et barn er klar til at spise fast føde, når det udviser følgende tegn:

  • Kan holde en oprejst holdning
  • Viser interesse i at spise
  • Evner at gribe fat om objekter og bringer dem tættere på sin mund
  • Kan holde sit eget hoved og nakke i siddende stilling

En 7 måneder gammel baby behøver en til to spiseskefulde protein hver dag. Når du begynder at give dit barn æg, er det bedst at tilføje lidt ad gangen, langsomt. Du kan starte med at give æggeblommer, da der ikke vil forekomme nogle allergiske reaktioner herpå. Sørg for at tilberede æg ordentligt, for at undgå salmonella eller andre fødevare-sygdomme.

Tegn på, at dit barn er allergisk over for æg

Æg er blandt de otte mest almindelige fødevarer, som giver allergiske reaktioner hos børn. Æggehvider indeholder proteiner der kan fremkalde disse allergiske reaktioner. Så når du begynder at give dit barn æg, er det vigtigt at kigge efter de følgende tegn, der muligvis kan opstå kort tid efter indtagning af ægget, som giver klar besked på, at dit barn er allergisk:

  • Udslæt, eksem, hævelser eller nældefeber
  • Nys og snottet næse
  • Kvalme
  • Diarré
  • Maveonde
  • Opkast

Disse allergiske reaktioner forekommer grundet børns underudviklede immunforsvar. Graden af symptomerne varierer meget, alt efter immunforsvarets styrke. Allergiske reaktioner over for æg kan føre til anafylaktisk shock (vejrtrækningsproblemer og for lavt blodtryk), dog er dette ekstremt sjældent.

Om barnet har tendens til æg-allergi, er baseret på genetikken. Det er vigtigt at huske, at dit barn godt kan have allergi, som går væk med tiden. Når dit barn bliver 1 år, vil børnelægen anbefale om du kan begynde at give hele æg. Studier har vist, at de fleste æg-allergier går væk i en alder af fem år. Derfor er der ingen grund til bekymring, da dit barns immunsystem vil blive bedre og bedre.

 

Du kan måske også lide...