Artiklen er sponsoreret.
Kender du det med, at du vågner op og næsten føler, du har løbet en maraton? For nogle er søvnen så belastet, at man faktisk ikke føler sig udhvilet, når man vågner, og det kan betyde rigtig meget for ens hverdag. For nogle betyder det, at man har kort lunte og mangler energi, mens det for andre manifesterer sig som dårligt humør. Fælles er, at det helst er noget, man skal have rettet op på.
God søvn er svær at opnå, men en del af løsningen kan være en tyngdedyne. Det er måske noget, du allerede har hørt om. Tyngdedyner kendes også som kugledyner, og mange associerer dem automatisk med at være beregnet til børn og unge, der har forskellige diagnoser eller problemer med at finde ro. I virkeligheden fungerer tyngdedyner til alle aldersgrupper, og de kan være til stor hjælp, uanset om man har for eksempel ADHD eller ej. Find tilbud på tyngdedyner her.
Indhold
Hvordan fungerer en tyngdedyne?
Grundlæggende fungerer en tyngdedyne ved det helt simple koncept, der hedder, at den kommer til at fungere som en omfavnelse. Du kender måske lidt til følelsen, når du skifter fra din sommerdyne til din lidt tungere vinterdyne – at den lægger sig tungt omkring dig, så du næsten føler dig tvunget ned i madrassen. Det er den funktion, en tyngdedyne har.
Hvis I har et barn derhjemme, som har problemer med søvnen, kan det virkelig være et forsøg værd. Søvnproblemer blandt børn kan skyldes mange ting, og ofte er det præcist de samme ting, som går igen ved voksne – stress, angst, ADHD eller diagnoser på autismespektret. Dårlig søvn kan føre til, at barnet ikke kan koncentrere sig i skolen, eller det kan blive yderligere udfordret blandt venner – det er derfor, den gode nattesøvn er så vigtig. For nogle kan det også være en befrielse, hvis tyngdedynen fungerer som et alternativ til yderligere beroligende medicin.
Hvor tung skal en tyngdedyne være?
Hvis man ikke tidligere har sovet med tyngdedyne, kan det være næsten umuligt at finde ud af, hvordan man egentlig vælger den rette. Derfor er det da også en god idé at finde en forhandler, der giver mulighed for at man prøver den af. Ved nogle forhandlere får man mulighed for at prøve i op til 30 dage – det bør være tid nok til at finde ud af, om det fungerer.
Det kan være en tommelfingerregel at gå efter en dyne, der vejer omtrent 10% af din egen kropsvægt. For nogle er det endnu tungere dyner, der skal til, men det er også vigtigt, at den ikke bliver for tung. Man skal jo kunne ånde frit og ubesværet – Også i sin søvn, så det ikke bliver det, man i stedet kommer til at vågne op af i løbet af natten.
Kugledyner i mange størrelser
Idet kugle- og tyngdedynerne er beregnet til mange forskellige målgrupper, er det naturligvis også vigtigt, at de er skræddersyet til netop disse mennesker. Derfor er der da også dyner i alverdens størrelser, så de både passer til den voksne, der har brug for en lidt tungere dyne, samt til barnet, hvor den skal kunne passe i en juniorseng. Med børn der vokser, er det formentlig nødvendigt at opgradere dynen løbende, så vægten passer.
I kan læse meget mere om tyngdedyner online, hvor I også kan se det udvalg, der er af de forskellige dyner. Det kan være med til at skabe et overblik, der ellers er svært at få – og så er det en god idé at række ud, hvis I kender andre, der bruger en tyngdedyne til daglig.